Blu Ray iç yapısı





Blue-Ray oynatıcılar günümüzde en son ve en komplike teknoloji ile üretilmektedir. Bu oynatıcıların çoğu CD, DVD ve Blue-Ray diskleri çalıştırabilmektedir. Bazı markalarda ev, sinema sistemi olduğu için fazladan elektronik devreler de bulunur. Cihazlarla çoğunlukla internet bağlantısı yapılabilmekte ve bu cihazlar medya oynatıcısı sunucusu olarak da kullanılabilmektedir.

Yapı olarak oynatıcılar mekanik ve elektronik olarak iki kısımdan oluşur. Bunlarda  DVD oynatıcılardakine benzer bir yapı vardır.

 Blue-Ray Disk olarak da bilinen yeni nesil optik disk biçimidir.

 Tek tabakalı bir Blue-Ray disk 25 GB’lık kapasitesi ile iki saatten fazla HDTV (Yüksek Çözünürlüklü TV) kalitesinde görüntü veya on üç saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Çift tabakalı biçimi ise 50 GB veri depolama kapasitesine sahip. Blue-Ray ileride kolayca genişletilebilsin diye ayrıca çoklu-katman desteği de barındırıyor, her bir katmanda 25 GB veri ile ileride veri kapasitesi 100-200 GB seviyelerinde olabilmesi planlanmaktadır.


Üç adet motor kullanılır.

  •  Disk (Spindle) Motoru
  •  Kızak (Sled) Motoru 
  • Tepsi (Tray) Motoru 
Disk motoru (Spindle) : Disk motorunun temel fonksiyonu DVD oynatıcı içerisindeki diski döndürmektir. Bu motor okunacak olan ize (track) bağlı olarak, 200 ile 500 devir/dakika hızlarında dönebilecek şekilde çok hassas olarak kontrol edilebilen bir step motordur. Çalışma sinyalleri kontrol kartından gelmektedir. 
Kızak (sled) motoru: Kızak motoru optik mekanizması, bir dişli mekanizma yardımıyla diskin iç kısmından dış kısmına doğru, merceği sürekli olarak optik eksenin merkezi ile aynı çizgide tutarak doğrusal yönde hareket ettirir. Lazer DVD üzerindeki izleri takip ederek bilgiyi ana karta gönderir.  Bu motor bir step motordur.  
Tepsi (tray) veya yükleme (loading) motoru; aç/kapa (open/close) butonuna basıldığında disk tepsisini dışarı çıkarma veya içeri alma (yükleme) işlemini gerçekleştirir. Tepsinin sonunda bulunan sınır anahtarı kapanmadan diğer motorlar çalışmaz.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Floppy disk'in görevi nedir?

Floppy disk'in çeşitleri ve boyutları

Optik diskin üretim aşamaları