CD-DVD Rom görevleri nedir?





Lazer tabanlı okuyucular olan CD ve DVD’ler günlük hayatta işimizi olağanüstü kolaylaştıran bilgi depolama alanlarıdır. Bilgisayar ortamında ise bu depolama alanlarının okunmasını sağlayan CD-DVD sürücüsü adı verilen parçalar bulunmaktadır.
CD’ler verilerin makineler tarafından okunmasını sağlayan ve bu verilerin depolanabildiği optik bir medyadır. Günümüzde kaset ve plak gibi kayıtların yerini almıştır. Çünkü CD’ler teyplerden daha hızlı bilgi depolaması yapabilme özelliğine sahiptirler. Veriler CD’lere ikili kodlama sistemiyle yazılır, oysa teyplerde analog biçime dönüştürme zorunluluğu bulunmaktadır.
İlk başta sadece okunabilir şeklinde üretilen CD’ler daha sonra tekrar yazılabilme ve üzerine kayıt yapabilme gibi özelliklerle geliştirilmiştir. CD’lerden pek farklı olmayan DVD’ler, üzerinde uygulanan teknoloji sayesinde bir CD’den 7 kat daha fazla bilgi depolayabilme kapasitesine sahiptir. DVD sürücüsü ise DVD’ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır.
CD, ‘’Compact Disc’’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. CD’ler sayısal verilerin makineler tarafından okunabilir bir şeklide depolanabildikleri standart ortamlardır. Lazer tabanı olan bir okuyucu tarafından okunmaktadır. CD-DVD sürücüsü küçük, taşınabilir, yuvarlak boyutlarda, elektronik kayıt, yedekleme, ses, video ve bilgisayar verilerini sayısal bir formatta saklayabilen, optik medyalardır. Bilgisayar alanında dataların dağıtımı disketler yerine CD’ler ile yapılmaktadır. DVD sürücü ise; Digital Versatile Disc yani sayısal esnek disk ya da Digital
Video Disk (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 16x, 24x, 36x gibi değişik hızlarda okuma kapasitelerine sahip olanları vardır. Mevcut DVD sürücülerinin çoğu 12x veri okuma hızı sunmaktadır. Bu X değerinin karşılığı CD sürücüsündeki değerle aynı değildir. DVD için X 1352 KB/s'dir. 12X'lik bir DVD sürücüsü için maksimum okuma hızı 16244 KB/s'dir.
CD/DVD sürücüsünün bilgisayardaki karşılığı harddisk sayısına ya da harddiskin bölümlendirilmesine bağlıdır. Standart yani tek harddisk olan bilgisayarlarda CD/DVD sürücüsü D harfi ile gösterilmektedir. Kullanılan bilgisayarda eğer ki birden fazla harddisk mevcutsa harddiskleri ifade eden harfleri takiben ilk harf CD/DVD sürücüsünü gösterecektir. Kullanılan bilgisayarda iki adet CD/DVD sürücüsü bulunuyorsa harddiski ifade eden harfleri takiben ilk harf CD/DVD sürücüsünü gösterecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Floppy disk'in görevi nedir?

Floppy disk'in çeşitleri ve boyutları

Optik diskin üretim aşamaları